Wat als je heimwee hebt?

Emigreren is natuurlijk ontzettend leuk en spannend en er zijn ontzettend veel positieve en mooie dingen over te vertellen. Dat betekent echter niet dat er geen negatieve dingen zijn. Neem bijvoorbeeld heimwee. Ik weet zeker dat er niet veel mensen zijn die geëmigreerd zijn en nooit heimwee hebben gehad naar hun thuisland.

Een paar weken terug kwam ik een artikel tegen over heimwee. Het gaat niet over heimwee naar je ouders als je aan het logeren bent, of heimwee naar huis als je op kamp bent, maar specifiek over heimwee naar je eigen land als je bent geëmigreerd. Op de 10 tips die emigreren.nu heeft gedeeld, ga ik reageren!

De eerste tip gaat over het accepteren van heimwee, en dat je daar van tevoren al mee kunt beginnen. Als je, voordat je bent vertrokken, al beseft welke dingen je waarschijnlijk gaat missen, kun je daar beter afscheid van nemen. Ik ben het eens met deze tip, als je van tevoren overal goed afscheid van kunt nemen, en dat kan van alles zijn (plaatsen, dingen, mensen, dieren), dan zul je ook geen spijt krijgen dat je het niet goed hebt afgesloten.

De tweede tip gaat over het meenemen van herinneringen, zoals foto’s of bijvoorbeeld een zak drop. Elke keer nadat wij in Nederland zijn geweest, nemen we een aantal zakken drop mee. Maar als ik een dropje in mijn mond stop en die vervolgens gewoon opeet, dan denk ik niet per se aan Nederland, ik vind het gewoon lekker! Ik heb wel een aantal foto’s op mijn kamer staan (en natuurlijk ook veel op mijn telefoon) en als ik daar naar kijk, denk ik aan Nederland en hoe leuk dat moment was, maar ik kan er ook verdrietig van worden. Ik denk dat dat voor iedereen verschillend is, net zoals dat ik van drop en kaas niet verdrietig wordt :).

Tip drie is om altijd wat geld achter de hand te houden voor een ticket terug naar Nederland. Dan weet je tenminste dat je wel op elk moment terug zou kunnen. Ik vind dit ook een goede tip, hoewel dat voor mij wat lastiger word, want tickets naar Nederland zijn vanuit hier niet goedkoop!

De vierde tip gaat over het wegdrukken van heimwee. Ze zeggen dat je, als je heimwee krijgt, dat gewoon over je heen moet laten komen en er niet tegen moet vechten. Ook daar ben ik het mee eens, hoewel ik ook vind dat je er niet 100% aan toe moet geven. Dan zit je met je hoofd alleen nog maar ergens anders en kun je van de dingen die je op dat moment meemaakt niet meer genieten.

Tip vijf lijkt een beetje op tip vier, want het gaat over dat je moet praten over je heimwee. Wel staat erbij dat je er ook geen drama van moet maken. Daar ben ik het mee eens, want dat sluit goed aan op wat ik hiervoor zei, dat je er niet 100% aan moet toegeven als het dat alleen maar erger gaat maken.

Tip zes is een korte tip, maar wel een duidelijke. Hij zegt dat je het beste een beetje kan wegdromen om leuke momenten weer te herleven. Persoonlijk denk ik dat dat automatisch gaat en dat je daar niet veel moeite voor zal hoeven te doen :).

De zevende tip is de tip die bij mij het beste helpt: denk erover na waarom je bent weggegaan. Het voelt voor mij alsof ik zelf de keuze heb gemaakt om mee te gaan naar Singapore. Daar sta ik nog steeds achter en als ik opnieuw de beslissing zou moeten maken, dan zou ik hetzelfde zeggen, maar dat sluit niet uit dat het moeilijk is. Daarom vind ik het fijn om eraan terug te denken waarom ik deze beslissing heb genomen en te denken aan wat de positieve dingen zijn aan het wonen in Singapore.

De achtste tip gaat daar ook over. Denk na over alles wat je hebt en haal eruit wat er in zit! Vooral in het begin was dat iets wat ik heel fijn vond. Ondanks dat het op school toen nog helemaal niet leuk was, deden we in het weekend allemaal leuke dingen. Daar keken we dan het hele weekend naar uit.

Tip negen is dat heimwee maar tijdelijk is, het zal weer over gaan. En dat is natuurlijk fijn, hoewel je misschien op het moment dat je heimwee hebt, denkt dat teruggaan naar Nederland de enige oplossing is.

De laatste tip zegt dat je je af moet vragen of je, wanneer je heimwee hebt, Nederland niet aan het romantiseren bent. Daar ben ik zelf ook goed in: opeens lijkt Nederland zo veel beter en het lijkt wel alsof alles daar wel goed gaat en dat iedereen gelukkig is. Maar dat is natuurlijk ook niet zo.

Ik vond het leuk om te kijken naar deze tips en daar op te reageren! Ik hoop dat jullie het ook leuk vonden en nu ook meer weten over hoe ik met heimwee om ga! Want het is natuurlijk niet zo dat ik geen heimwee heb :). Gelukkig weet ik nu dat het ook weer over zal gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s