15 jaar in het buitenland – Een interview met Gerda

Een tijdje geleden sprak ik Gerda, die ik via mijn moeder heb leren kennen in Singapore. Gerda (51) komt uit Noordwijk, is getrouwd en heeft drie kinderen van 18, 20 en 22 jaar oud. Ze hebben een hele tijd in het buitenland gewoond en gaan nu weer terug naar Nederland.

Aangezien mijn site vooral gaat over onze eigen verhuizing naar Singapore, maar nog niet over verhuizen terug naar Nederland, leek me dit een mooie kans om daar wel iets over te vertellen, zeker omdat Gerda een ander verhaal heeft dan ik. Allereerst was ik natuurlijk benieuwd om te weten waar ze allemaal hebben gewoond. Ze vertelde me dat ze zelf in Spanje en Oostenrijk heeft gewoond, en als gezin in Duitsland, Houston (Texas), Ottawa (Canada) en Singapore. Het is 15 jaar geleden dat ze in Nederland hebben gewoond, en daarvan zijn ze vijf jaar in Singapore geweest.

“Ik heb het erg naar mijn zin gehad de afgelopen vijf jaar. Singapore is een hele fijne plek om te wonen en te leven. Het is er heel veilig en relatief schoon, het openbaar vervoer is super goed geregeld, je hebt geen auto nodig en er gebeurt van alles. Het is niet zo dat je Singapore in een paar dagen hebt gezien, want wij vinden elke keer weer iets nieuws.”

Ik was benieuwd of Gerda anders was gaan denken over Singapore nu ze er vijf jaar heeft gewoond.

“Ja,” antwoordt ze vol overtuiging. “dat beeld is absoluut veranderd en bijgesteld. Voordat we hier naartoe gingen, was ik nog nooit in Singapore geweest en mijn man ook niet. Ook was het de eerste keer dat we naar Azië gingen. Ik denk dat mijn beeld van Singapore hetzelfde was als dat van de meeste mensen: grote stad, maar een klein stadsstaatje, schoon, veilig en het Zwitserland van Azië.”

Ik vroeg wat ze het leukste vindt aan Singapore. Zelf dacht ik aan een antwoord als een bepaalde attractie, maar Gerda kwam met een heel ander antwoord.

“Er komen twee dingen bij mij naar boven, en het eerste is het openbaar vervoer. Je kunt met het openbaar vervoer overal naartoe, en dat was absoluut niet het geval in de andere landen waar we hebben gewoond. We hebben altijd een auto gehad, en die hadden we ook nodig, dat is hier niet zo. Ook kunnen kinderen hier vanaf een veel jongere leeftijd zelfstandig ergens naartoe, omdat het zo veilig is. Het andere wat ik bijzonder vind in Singapore is de mooie natuur. Ondanks het feit dat Singapore niet zo groot is en vooral bekend staat als een volgebouwde stad, is er ook veel groen. Daarom is ook mijn lievelingsplek in Singapore het McRitchie reservoir. Daar wandelen we graag.”

“Jullie hebben al in veel andere landen gewoond.” zei ik. “Is het dan nog steeds een uitdaging en een avontuur om weer naar een nieuw land te gaan?” Daar was ik wel nieuwsgierig naar, omdat ik het als een uitdaging en avontuur heb ervaren, maar voor ons was het verhuizen naar een ander land natuurlijk wel voor de eerste keer.

“Het went wel, maar zowel mijn man als ik vinden het erg leuk om in een ander land te wonen, dus in die zin was het wel een uitdaging, want je moet nog steeds elke keer opnieuw beginnen. Het was de eerste keer in Azië en we hadden er graag nog wat meer van willen zien, maar we hebben ook veel dingen gedaan die we als heel bijzonder hebben ervaren. Zo zijn we in India naar een bruiloft geweest. Dat was een hindoestaanse bruiloft en echt heel bijzonder.”

Zelf denk ik dat ik al veel dingen heb geleerd en meegemaakt die ik, als we in Nederland waren gebleven, niet had gezien en had geleerd. Ik vroeg aan Gerda wat zij denkt dat ze nu heeft geleerd en wat anders niet zo was geweest als ze altijd in Nederland was gebleven.

“Ik denk dat ik nu veel meer open-minded ben, je kijkt met een hele andere blik naar de wereld en ook naar je eigen land en Europa. Je hebt een andere kijk op het leven, en wat ik het leuke vind is dat je andere mensen leert kennen en andere gewoontes leert. Als wij in Nederland waren gebleven, was ik bijvoorbeeld ook niet op die bruiloft gekomen. Wij waren de enige Nederlanders daar, maar we werden super gastvrij ontvangen. Je doet een heleboel bijzondere ervaringen op, en eigenlijk denk ik soms dat iedereen in z’n leven een keer een jaar ergens anders zou moeten wonen. Dat zou iedereen een hele andere kijk op de wereld geven.

Het moeilijkste aan het wonen in het buitenland is het begin en het einde. Je moet eerst alles weer opnieuw opzetten en je plek vinden, aan het eind moet je weer afscheid nemen en de dingen die je leuk vindt gaan weer weg.” Ook benadrukt ze de dingen die heel normaal zijn om te hebben als je op dezelfde plek woont, zoals een kapper of een loodgieter.

“Als je een klusjesman nodig hebt, moet je die eerst gaan zoeken. Maar met de Facebookgroepen die er nu zijn, heb je wel binnen korte tijd veel reacties van mensen en krijg je een naam van iemand door waar iemand anders tevreden over is. Bovendien kun je elkaar als expats veel makkelijker vinden.

Het is 15 jaar geleden dat we in Nederland hebben gewoond, maar we zijn wel ieder jaar minimaal één keer terug geweest en we hebben altijd met iedereen intensief contact gehouden. We wisten dat dit, het teruggaan naar Nederland, er een keer aan zat te komen, dus we laten het gewoon komen. Als we bijvoorbeeld nu eerst nog naar een ander land waren gegaan, dan was het gewoon vooruit geschoven. We gaan Nederland bekijken als een nieuwe bestemming, want als ik erover nadenk, zijn er een heleboel plaatsen in Nederland waar ik nog niet geweest ben. In een ander land wil je zoveel mogelijk ontdekken, en als je dan nagaat dat je je eigen land niet eens zo goed kent, dan is het best de moeite waard om het op een andere manier te gaan doen. Er is ergens wel iets van ‘ik ga naar huis’, maar ik weet wel dat het heel anders is dan toen we er weggingen.

Ik ga natuurlijk het openbaar vervoer heel erg missen, maar ook het weer, hoewel het op een gegeven moment wel een beetje saai werd, want het is altijd hetzelfde. Aan de ene kant is het heerlijk dat je hier gewoon in je T-shirtje en korte broek kunt lopen, maar aan de andere kant vind ik het ook wel weer eens leuk om een trui aan te trekken en een sjaal om te doen.”

Als laatste wil ze nog toevoegen dat ze vindt dat ieder land zijn eigen charme heeft. Gerda zou Singapore omschrijven als een warme, drukke en goed bereikbare stad, maar bovenal heeft ze het ervaren als een prettige woonplaats en kijkt ze terug op mooie jaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s