Hoe zit het regeringssysteem in elkaar?

Tja, de politiek… Niet echt iets waar ik me veel mee bezig houd en waar ik me voor interesseer. Niettemin is het politieke systeem van Singapore eigenlijk juist wél interessant. Wist je bijvoorbeeld dat Singapore niet zoals in Nederland een constitutionele monarchie is?

Officieel is Singapore een parlementaire republiek met een meerpartijenstelsel, dat houdt in dat het parlement de macht heeft en waar minstens drie politieke partijen mogen deelnemen aan verkiezingen en waar het parlement de macht heeft. Maar… Singapore is een land met een dominerende partij. De andere twee partijen zijn erg klein en maken geen schijn van kans. Singapore is daardoor een combinatie van democratische en autocratische elementen. De uitvoerende macht ligt bij de overheid, de wetgevende macht bij de overheid en het parlement.

Het parlement bestaat uit 84 leden die voor 5 jaar gekozen worden. Aan het hoofd van het parlement staat de president, die voor 6 jaar gekozen wordt. Overigens heeft de leider van de overheid, de minister-president, veel meer macht. Ondanks dit functioneert Singapore uitstekend, ook al is dit bij veel andere landen met hetzelfde systeem niet zo. Er is weinig corruptie en de vrijemarkteconomie draait prima. Zowel mannen als vrouwen kunnen overdag en ook ’s avonds vrijwel overal zonder gevaar rondlopen. Dit wordt mede veroorzaakt door de hoge straffen die uitgedeeld worden voor overtredingen.

De PAP (die 82 van de 84 zetels bezit) wordt verweten dat ze meer zetels hebben onder andere door het beïnvloeden van districtsgrenzen, door niet-geheime stemming en gerechtelijke acties met hoge geldstraffen tegen leden van de oppositie.

Samenvattend is Singapore een parlementaire republiek, maar in de praktijk wordt de politiek gedomineerd door de PAP. De staatsvorm lijkt volgens buitenstaanders in de praktijk meer op autoritarisme dan democratie. In tegenstelling tot de meeste autoritaire regimes heeft Singapore een succesvolle, corruptie-arme en transparante markteconomie.

Dankjewel voor het lezen! Ik hoop dat ik deze vraag zo goed mogelijk heb kunnen beantwoorden. Heb je zelf ook een vraag? Dan kun je die hier beneden stellen!

_______________________________________________________________

Stel hier je vraag

 


"Politiek En Economie." Rondreis, www.rondreis.nl/rondreis-singapore/informatie/
 politiek-economie/. Accessed 2 July 2017.

"Praktische Informatie over Singapore." Landenportal, www.landenportal.nl/
 singapore.htm. Accessed 2 July 2017.

"Singapore." Wikipedia. Wikipedia, nl.wikipedia.org/wiki/Singapore. Accessed 2
 July 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s