3 bekende Singaporese gerechten

Voor mijn Personal Project heb ik onderzoek gedaan naar bekende gerechten uit Singapore. En vandaag vertel ik (eigenlijk schrijf ik het op natuurlijk 😉 ) over 3 gerechten die in Singapore heel bekend zijn! Al deze gerechten zijn verkrijgbaar in hawkers.

Wat is een hawker?

Een hawker is een openluchtcomplex. Er worden veel, en veel verschillende soorten, gerechten verkocht voor een lage prijs. Vroeger waren er geen hawkers. Er waren alleen wat kraampjes die door de straten reden en eten aan de arme mensen verkochten. Maar langzaam veranderde alles. Er waren veel kraampjes en ze besloten om allemaal samen te komen. Tegenwoordig is dat heel handig, omdat ze samen de borden, eetstokjes en bestek delen. Hoewel hawkers niet zo schoon zijn, vinden de mensen het een fijne en gezellige ontmoetingsplaats. Hawkers worden wel getest op hygiëne. Ze krijgen allemaal een letter, hieraan is te zien hoe hygiënisch het eten is. Deze letters zijn naast elk kraampje terug te vinden. Ze krijgen een A als hun score 85% of hoger is, een B wanneer hun score 70-84% is, C als hun score 50-69% is en een D wanneer hun score 40-49% is. In het algemeen zijn er in een hawker alleen kraampjes met de letter A of B.

Chicken Rice

Als je ooit naar Singapore toe gaat, dan is dit een gerecht dat je sowieso moet proberen! Niets is meer ‘Singapore’ dan dit en je zult bijna iedereen in Singapore horen zeggen dat dit het bekendste gerecht is! Het wordt daarom ook vaak het nationale gerecht van Singapore genoemd. Het heet Chicken Rice en het doet zijn naam zeker eer aan. Het is niets meer dan chicken en rice, gewoon rijst met kip en eventueel een sausje. Heel basic, maar wel ontzettend populair en het heeft een interessante geschiedenis. Chicken Rice is oorspronkelijk een gerecht uit China. Veel Chinezen kwamen naar Singapore toe, toen het in 1832 de hoofdstad werd van de Britse Straits Settlements (een verzameling van gebieden van de Britse Oost-Indische Compagnie in Zuidoost-Azië). Op dit moment is meer dan 76% van de van de Singaporese bevolking Chinees. Chicken Rice wordt ook wel Hainanese Chicken Rice genoemd, hiermee wordt verwezen naar de provincie Hainan in Zuid-China. Vroeger maakten ze Chicken Rice van oudere vogels, omdat dit vlees meer smaak had, maar nu maken ze het gerecht van jongere vogels, omdat het vlees malser is. Dit is de kantonese kookstijl. Ongeveer 15% van de Chinese bevolking in Singapore is Kantonees.
Zelf vind ik het niet zo bijzonder. Ik heb het een keertje op, maar ik eet liever iets met meer variatie en meer smaak. Zelf zie ik het als rijst zoals we dat thuis zouden kunnen maken en kip zoals we dat zelf zouden kunnen bereiden.
Maar sommige mensen zijn er juist wel helemaal ondersteboven van, en dat is niet voor niets. Er is zelfs een Michelin Ster uitgegeven aan één van de ‘restaurants’ (eerder gezegd: een stalletje) die chicken rice verkoopt. Een Michelin Ster wordt gegeven aan restaurants met een goede tot zeer goede keuken. Chicken rice is vanaf nu de goedkoopste maaltijd wereldwijd met een Michelin Ster.

Laksa

Laksa is een pittige noedelsoep in kokosmelk. Er zijn twee soorten Laksa: Curry Laksa en Asam Laksa. Beiden zijn lokale favorieten in Singapore, oorspronkelijk uit Maleisië, een van de buurlanden van Singapore. Toch is het niet 100% zeker dat Laksa uit Maleisië komt. In Indonesië geloven ze dat het een gerecht is uit hun land, gemaakt door Chinese handelaren en de lokale bevolking. In Maleisië geloven ze dat het gerecht door Chinese immigranten in Malakka werd geïntroduceerd. En in Singapore zouden de Peranakans en de lokale Singaporeans het gerecht hebben verzonnen. De Peranakans zijn de eerste Chinezen in Singapore, Maleisië en Indonesië.
Ondanks dat het er dus op lijkt dat de Peranakans gewoon degenen waren die Laksa meenamen, geven veel websites aan dat het uit Maleisië komt. Maleisië is niet alleen een buurland van Singapore. Van 1963 tot 1964 was Singapore één van de 14 staten van Maleisië. Op dit moment is 14% van de bevolking van Singapore Maleis.
Hoewel Laksa, net als Chicken Rice, heel erg populair is en overal wel te krijgen is, vind ik ook dit niet zo bijzonder. Ik heb het wel een aantal keer geprobeerd, en er is niks mis mee, maar het is weer een beetje saai. Ondanks dat het in veel verschillende soorten te krijgen is en er verschillende soorten dingen in zitten, eet ik liever iets anders. Maar ik sta er wel altijd voor open om iets nieuws te proberen! Of nou ja, altijd….?

Fish Head Curry

Of ik er altijd voor open sta om iets nieuws te proberen, wist ik niet meer zo zeker toen ik Fish Head Curry zag. Dit gaat me toch iets te ver, en daarom heb ik dit (nog) niet geprobeerd. Wie weet, misschien zal ik het ooit een keer proberen.
Fish head curry is een pittig gerecht en… er wordt inderdaad een vissenkop gebruikt. Net als de twee vorige gerechten is dit weer een heel bekend gerecht in Singapore. Kruiden worden gemengd met een typische Zuid-Indische viscurry, en dit wordt geserveerd samen met de vissenkop, soms nog met wat groente. Je gelooft het misschien niet, maar het is een echte delicatesse onder de Chinezen. De oorsprong van de Fish Head Curry was in Singapore. Een chef-kok wilde zijn Zuid-Indiase stijl delen, en dat deed hij door middel van dit gerecht. 8% van de Singaporese bevolking komt uit India. Vooral de Chinese mensen hielden van zijn eten en ze vonden de Fish head curry een echte lekkernij.

Ik hoop dat je weer iets meer weet over Singapore en vooral de bekende gerechten. Leuk dat je mijn site hebt bezocht. Ik hoop je natuurlijk volgende week weer op mijn site te zien! Dan verschijnt er iets in een vorm die nog niet eerder op mijn site te vinden was…
Tot volgende week!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s