Nederlandse les geven

In plaats van een video heb ik vandaag een verhaal over iets wat ik sinds kort elke week doe!

Afgelopen woensdag was de tweede keer dat ik les mocht geven. Sinds vorige week mag ik elke week na schooltijd ergens heen waar ik kan helpen bij een les.

Er zijn veel Nederlandse kinderen in Singapore, maar sommigen hebben maar één Nederlandse ouder. De ouders vinden het wel belangrijk dat het kind Nederlands leert en daarom krijgen ze daar extra les in. Dit is na schooltijd.
Groep 5/6 bestaat uit meer dan 10 kinderen en is daarmee een grotere klas dan normaal. Vandaar dat ze een assistent-juf goed konden gebruiken, en daar ben ik heel blij mee!
Ik mag dus elke week helpen bij de lessen. Ik kom wat eerder zodat ik weet wat er die les behandeld wordt, maar ik hoef zelf niks voor te bereiden. Ik hoef niks klassikaal uit te leggen, maar ik kan wel rondlopen en helpen als ze aan het werk zijn.

Omdat het een combinatieklas is, is niet elke opdracht of elke uitleg voor iedereen. Wanneer er aan de ene klas dus iets uitgelegd wordt, is de andere klas aan het werk. Maar als zij een vraag hebben, kunnen ze niet zomaar de uitleg aan de andere klas onderbreken. Nu kan ik ze dus helpen! Dat is niet alleen voor de juf fijn, ook voor henzelf, en ik vind het heel leuk om het te doen! Ik wil graag naar de pabo om daarna ook in het onderwijs te kunnen werken en hier doe ik dus al veel ervaring mee op!

Ze krijgen geen les zoals dat op een Nederlandse basisschool gaat, het is echt alleen voor het Nederlands. Vorige week, mijn eerste keer, begonnen ze met een nieuw thema: zintuigen. De eerste les ging over ‘horen’. Natuurlijk kennen ze het woord ‘oor’ wel, maar woorden zoals ‘doof’ en ‘gebarentaal’ zijn al weer lastiger.
Het leukste van de les vond ik het spelletje wat we deden: doorfluistertje. Iemand fluistert een woord of een zin in het oor van een ander, en zo wordt het door gefluisterd. Zeer waarschijnlijk komt er iets anders uit dan wat de bedoeling was, omdat de zin steeds een beetje vervormd wordt. De kinderen vonden het een heel grappig en leuk spel.

Afgelopen les ging het over ‘proeven’. We begonnen met een proefje waarin vier bekertjes vier verschillende smaken hebben: zoet, zuur, zout en bitter. In de bekers zaten water met suiker, water met zout, tonic en citroensap. De kinderen wisten dat natuurlijk niet en de opdracht was om te raden welk drankje wel smaakt had.
Daarna hadden we het nog over verkleinwoorden. Ik had voordat de les begon 24 kaartjes geknipt en op elk kaartje een woord geschreven zoals brief, boom, ton en stoel. In de pauze verstopte ik ze in het lokaal en daarna mochten de kinderen de kaartjes gaan zoeken. Dat vonden ze heel erg leuk. Toen ze alle kaartjes hadden gevonden, moesten ze vier rijen maken, per rij een andere manier van verkleinen. Zo kregen ze vier rijen met woorden die je verkleint met -je, -tje, -etje of -pje.

Ik heb weer zin in volgende week! Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog wel even 😉 🙂 .

4 comments

  1. Beste Carolien, van je moeder kreeg ik de link naar je blog. Heel leuk dat je bij het Nederlandse taal onderwijs maag helpen lesgeven. Is vast heel nuttig voor de leerkracht en de kinderen. Zelf geef ik les op de Hollandse School twee dagen per week, aan groep 4. Veel succes verder, mooi dat je dit doet! Hartelijke groet, Tineke Boersma

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s